Menü
0(342) 321 48 88
7/24 Online Satış

Baklava Tarihi

Baklavanın birçok çeşitleri  vardır. En ünlü baklava ise Gaziantep baklavasıdır. Çünkü dünya toprakları üzerinde birçok yerde baklava üretilip tüketiliyor. Ama Gaziantep baklavası bambaşka bir tatlıdır. Birçok Ulusun mutfağında yer almış baklavalar birçok ulus tarafından da sahiplenilir. Baklavanın nasıl geliştiği nasıl üretilmeye başlandığına dair pek tarih tutulmadığından bulunan kanıtlar baklavanın Orta Asya Türk kökenli bir tatlı olduğunu göstermektedir. Bu şekilde ele alınırsa baklavasının kültürel olarak içselleştiğini ve yerelleştiğini söyleyebiliriz. Bu günümüze katılımı açısından köken olarak baklava Anadolu'da yerleşik ön Türklerden bu yana İskilip'lidir. Anlaşılacağı üzere baklava Türk tatlısıdır. Antik çağdaki İskilip'in kelime anlamının şifa olduğu düşünülürse baklavanın bir ilaç olarak üretilip tüketildiğini anlayabiliriz.Baklavanın kökünün Süryanilere dayandığı söylense de bunu kanıtlayan hiç bi kanıt yoktur. Başka bilgilere göre baklavanın Asurlulara kadar dayandığını görüyoruz. Ancak o zamandaki baklava iki hamurun arasına kuru meyveler yerleştirilip fırına verilmesiyle oluyordu. Bu baklava dünyadaki çeşitli uluslar tarafından beğenilip tüketilmiştir. Daha farklı çeşitlerini de yapmışlardır. Ünlü yemek uzamanı araştırmacısı Charles Perry iki ekmeğin (yufka) arasına bişeyler koyulup yemek yapma tarzının türklere ait olduğunu ve bu tekniğin Orta Asya Türk kökenli olduğunu söylemektedir.